Ali držite vajeti v svojih rokah?

posted in: Splošno | 0

Ta kader sem posnel na čudovitem nastopu v Mozirskem gaju, kjer so študentje Promocijske skupine Biotehnične fakultete Univerze v Ljubljani prikazali dresurno jahanje z lipicanci. Odnos med človekom s 60 ali 70 kilogrami ter 500 kilogramskim konjem predstavlja odnos med našim zavednim in nezavednim umom. Nezavedni um ima izjemen potencial, ki pa se lahko v primeru, da ni dobre skladnosti z razumom, izraža v obliki težav in omejitev kot so strahovi, zadržki omejujoča prepričanja. V trenutkih stresa lahko um, podobno kot konj, tudi zbezlja in nam ali drugim povzroči razne težave.

Da bi se med razumom in nezavednim umom vzpostavil konstruktiven odnos, kot se med jahačem in konjem, se moramo naučiti delati s svojim nezavednim in ga tudi izuriti, da nam dobro služi. To se lahko naučite na treningu NLP praktik, ki ga imam razpisanega med 8. novembrom 2019 in 8. marcem 2010.

Imeti vajeti v rokah za posameznika pomeni, da zna maksimalno povezati svoj logični um s podzavestjo, da bi s to povezavo lahko bolje upravljal s svojim življenjem, posredno, če je kdo vodja, pa tudi z življenji tistih, s katerimi je povezan kot odgovorna oseba. To povezavo lahko ljudje izjemno hitro in učinkovito izboljšamo ob uporabi načel, tehnik in metod nevrolingvističnega programiranja (mednarodna okrajšava je NLP).

Čeprav NLP obstaja že 45 let, sem se s to metodo hitrega situacijskega učenja z modeliranjem, skupkom različnih tehnik za učinkovito komunikacijo, spretnostmi javnega nastopanja, veščin za navdihujočo motivacijo in vodenje drugih, tehnikami za razvoj in opolnomočenje drugih (otrok, učencev, sodelavcev, …,) srečal šele pred 22 leti.

Takrat pred 22 leti sem bil povprečen državljan, z zaključeno triletno poklicno šolo in zaposlen kot obdelovalec kovin – strugar. Načeloma mi je bilo čisto »fajn«, saj sem imel varno službo in se iz golega veselja nad pridobivanjem življenjskih izkušenj ter za zadovoljitev moje vedoželjne narave ukvarjal z raznimi prostovoljnimi aktivnostmi. To sem počel, ker mi je bilo všeč delo z ljudmi, idealistično pa sem tudi verjel v projekte, s katerimi sem ukvarjal kot aktivni planinski vodnik, predsednik in koordinator raznih aktivnosti v nekaj društvih in lokalni skupnosti ter kot mentor študijskih krožkov … Vse je bilo lepo, ampak… Pri tem prostovoljnem delu sem vsake toliko časa naletel na težave in izzive v obliki zavrnitev, nasprotovanj, nemotiviranosti raznih ljudi, da bi nekaj spremenili ali naredili sami zase za izboljšanje delovnih, življenjskih eksistenčnih razmer …

Da bi se z izzivi pri prostovoljnem delu lahko čimbolj uspešno soočil sem iskal znanje. Predvsem z branjem knjig. Če pa je bilo možno in mi je časovno ter finančno to bilo dosegljivo, sem se udeleževal tudi raznih predavanj in učnih delavnic. Ena od takšnih delavnic je bila leta 1997 tridnevna delavnica za mentorje študijskih krožkov, potekala je na Andragoškem centru Slovenije, kjer smo se v samo treh dneh praktično naučili nekaj zelo uporabnih metod komunikacije ter strategij za uspešno uresničevanja ciljev pri skupinskem delu. Način učenja je bil takšen kot ga še nikdar pred tem nisem nikjer srečal in sem bil nad njim navdušen. Bilo je obilo praktičnih vaj, o vtisih pri vajah smo vedno na koncu imeli diskusijo v kateri smo si izmenjali vtise, miselno preigrali, kako bomo to uporabljali v praksi. Zadnji dan te delavnice sem spoznal, da je ta delavnica potekala po principu NLP izkustvenega učenja, kjer se učimo celostno z vsemi čutili. S poslušanjem, gledanjem, s praktično vadbo ter z mentalno vadbo, kako nova spoznanja in strategije uporabljati v praksi.

Želja in zamisel, da bi NLP veščine, tehnike in metode spoznal še bolj temeljito me je nato dobra štiri leta vsake toliko časa opominjala, da se naj vpišem na to izobraževanje. A bilo je kar nekaj zadržkov. Takrat sem še živel v občini Radlje ob Dravi, trening NLP praktik pa je potekal v Ljubljani med tednom, v več modulih ob četrtkih in petkih. Vožnja v Ljubljano v tistih časih, po stari regionalni cesti, je trajala vsaj 3 ure ali še več. Ker je trening skupno potekal 18 dni je to pomenilo, da bi moral za to nameniti 18 dni dopusta. Tudi cena je bila precej znatna. Ker sem se v tistem času formalno izobraževal ob delu, sem razpoložljiv prosti čas in denar že tako ali tako investiral v izobraževanje.

Leta 2002 je bilo zadržkov in izgovorov konec, ko sem bil po lastni izbiri brezposeln pa tudi predvideno formalno izobraževanje ob delu sem zaključil. Takrat sem se odločil, da grem na trening NLP praktik in tudi denar za udeležbo sem »spraskal« skupaj. Leta 2003 sem zaključil stopnjo NLP praktik, se leto kasneje vpisal na stopnjo NLP mojster praktik ter nato leta 2006 osvojil stopnjo NLP trener. Kasneje, leta 2011 sem postal še NLP coach.

Leta 2007 sem se pričel ukvarjati s standardnimi NLP izobraževanji (NLP diploma, NLP praktik, NLP mojster praktik) ter poslovnimi izobraževanji za razvoj vodstvenih veščin. Zakaj sem se odločil, da pričnem NLP in ostale poslovne vsebine tudi poučevati? Ker imam rad raziskovanje in ker se je škoda učiti le zato, da bi samo jaz sam vedel nekaj novega, zakaj ne ni nekaj od tega imeli tudi še drugi. Znanje ima vrednost le, če se širi med uporabnike, ki jim predstavlja smisel in ga lahko uporabijo za izboljšanje svojega življenja. Moja strast je raziskovanje in povezovanje novih znanj z različnimi področji kar rezultira tudi s tremi knjigami, ki sem jih napisal in izdal od leta 2003 naprej.

Imeti vajeti v svojih rokah pomeni, da ima življenje za posameznika smisel in da kot odrasla oseba nase prevzame 100% odgovornost za rezultate in za to kar se mu dogaja. Pri tem je NLP izjemno uporabna veščina.

Čeprav vas vsi NLP trenerji (na)učimo standardnih NLP tehnik in raznih strategij, je fokus na mojih izobraževanjih na tem, da se zavestno naučite razmišljati o sebi, svojih občutkih, svojem poslanstvu … Kdor želi razmeti in razvijati druge mora pred tem razumeti in razvijati sebe. Kot imam izkušnjo mnogim osebam NLP izobraževanja zaradi dela na sebi omogočijo, da lažje odkrijejo svojo osebno vizijo poslanstvo in strast do življenja. Vsi tega ne prepoznajo in odkrijejo že takoj na prvi stopnji NLP praktik, se pa ta proces zagotovo prične. Z jasno vizijo si ljudje lažje postavljamo smiselne in zadovoljujoče cilje. Lažje nam je, ko ugotovimo, kaj je naš glavni življenjski projekt. Kaj je to, za kar želim živeti in koncu tudi spokojno, zadovoljno in z mirno vestjo umreti.

Če razmišljate o udeležbi na standardnem treningu NLP praktiku, vas vabim, da se mi pridružite med 8. novembrom 2019 in 8. marcem 2020: http://www.vodja.si/nlp-praktik/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja